Nasıl Yetiştirmeliyiz?
Tavşanların eğitimi diger hayvanların eğitimi gibi olmadıgından ve tavşanların dogası gereği ürkek olduklarından dolayı tavşan alırken titiz davranmakta yarar vardir. n önemli hususta tavşan yavruları 15 günlük olduktan sonra anne sütü ile beraber kuru yonca-kuru saman ve pelet yem tüketmeye başlarlar.
Tavşanlar için en önemli konu tabii ki diğer hayvanlarda da olduğu gibi temizliktir. Kafesi temiz tutulmalı, talaşların altına serilen gazete kağıdı veya karton her gün değiştirilmelidir. Tavşan tuvaletini aynı yere yapmaya meyillidir. Özellikle idrarlarını kafes içinde hep aynı noktaya yaparlar. Tavşanın tuvalet eğitimi için kafesin içine ufak bir kap koyun. İçine bir kağıt havlu veya gazete yerleştirin. Kafesteki idrarından bir kaç damla koyun. Zamanla bunu tekrarlarsanız mutlaka alışacaktır. Ancak sabırlı olmalısınız. Tavşanlar ürkek ve strese karşı dayanıksız hayvanlardır. Kızarsanız strese girer ve dışkılamaya başlar. Bu şekilde sabırla hareket ederseniz 3 ay içinde tuvalet alışkanlığı kazanacaktır. Ardından kabı nereye koyarsanız koyun sadece ona tuvaletini yapacaktır.
Tavşanlarda tırnak bakımı periyodik yapılması gereken işlerden birisidir. Doğada tavşanların ayakları sürekli sert zemine bastığından ve kazınma hareketi yaptığından tırnakları aşınmaktadır. Ancak evimizde bu durum tam tersi bir durum gösteriyor ve zamanla tavşanımızın tırnakları uzuyor. Bu yüzden belirli sıklıklarla tavşanımızın tırnağını kesmemiz gerekmektedir. Kesmediğimiz takdirde normalden fazla bir uzama göstericek, zamanla yanlış yere basma ve tırnak kırılmaları sonucu ortopedik problemler ortaya çıkacaktır. Tavşanlarımızın tırnaklarını incelediğimizde gözlenen iki bölüm vardır.Bunlar canlı ve ölü kısımların olduğu bölümlerdir. Tırnak kesimi yapacağımız zaman canlı dokunun 0.5-1 cm önünden makasla kesilmesi uygundur. Burada gabiotan tipte tırnak makasları kesim açısından uygundur.